sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kirja- ja elokuva-arvostelu.

Eli päätin nyt tehdä vihdoinkin Nälkäpelin ensimmäisestä osasta kirja-arvostelun. Ja laitan nyt samaan postaukseen myös arvion elokuvasta, kun sen vähän aikaa sitten ostin. (Sisältää juonipaljastuksia)

Pohjois-Amerikan raunioista on syntynyt Panemin valtakunta, jossa on 13 vyöhykettä joita johtaa pääkaupunki Capitol. Vyöhykkeet nousevat kapinaan Capitolia vastaan. Capitol kuitenkin voitti ja 13 vyöhyke tuhottiin ja jäljelle jäi 12 vyöhykettä. Muistutukseksi synkistä ajoista ja siitä kuka kapinan voitti Capitol järjesti Nälkäpelin. Jokaisen vyöhykkeen on joka vuosi äänestettävä yksi tyttö ja poika Nälkäpeliin, joka on Capitolissa seurattu kilpailu ja tosi-tv ohjelma. Nälkäpeliin joutuvia kutsutaan tribuuteiksi. Nälkäpeli areenana voi olla mikä paikka tahansa, paahtavasta autiomaasta hyiseen erämaahan. Nälkäpelin säännöt ovat yksinkertaiset, viimeinen hengissä säilynyt on voittaja. Ja hän saa palata kotivyöhykkeelleen, jonne Capitol lähettää lahjoja ja elintarvikkeita.

Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Katniss Everdeen. Katniss elää vyöhykkeellä 12, äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa. Katnissin isä kuoli kaivosonnettomuudessa vuosia sitten. Katniss käy metsässä metsästämässä ystävänsä Galen kanssa, metsästäminen on luvatonta vyöhykkeillä. Katniss on taitava jousipyssyn käyttäjä. Kun Katnissin 12-vuotias pikkusisko Prim äänestetään Nälkäpeliin, hän ilmoittautuu heti vapaaehtoiseksi siskonsa tilalle pelastaakseen tämän. Toinen 12 vyöhykkeen tribuutti on Peeta, joka pelasti Katnissin hengen aiemmin. Katniss ja Peeta lähetetään Capitoliin valmistautumaan Nälkäpeliä varten. Siellä he harjoittelevat aseiden käyttöä, heillä on myös haastatteluja ennen Nälkäpelin alkua. Päivät kuluvat ja pian on tullut aika aloittaa Nälkäpeli ja tribuutit lähetetään areenalle taistelemaan hengestään.

Itse voin sanoa, että pidin kirjasta todella paljon. Kun luin Nälkäpeliä itsestäni tuntui, että en voi lopettaa lukemista, koska halusin tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Pidin siitä, että kirja oli kuvattu Katnissin näkökulmasta. En voi sano, että inhoaisin ketään kirjan henkilöistä, jokainen henkilö oli loistava. Yksi asia josta en ihan pitänyt oli yhden henkilön kuolema, vaikka se olikin odotettavissa. En vain olisi halunnut, että Rue kuolee, olisi hän sentää saanut kuolla joillain muulla tavalla, kuin saamalla keihään vatsaansa. No onneksi Katniss oli paikalla, kun Rue kuoli se teki kohtauksesta niin koskettavan. Loppuratkaisu oli sellainen jota en ihan heti odottanut. Luulin aluksi, että vain Katniss selviäisi hengissä, mutta olihan se hyvä, että Peetakin pelastui.

Elokuvasta voin sanoa sen, että olihan se ihan hyvä, mutta asiat tapahtuivat liian nopeasti. Jotkin kohtaukset olisivat saaneet kestää hiukan pidempään. Näyttelijät oli valittu mielestäni hyvin. Mutta olen sitä mieltä, että kirja oli parempi, kuin elokuva.

Kirjalle annan arvosanaksi 9+ siksi, koska kirja oli mielestäni loistava ja juoni oli hyvin keksitty. Elokuva saa arvosanaksi 8. Pidin paljon kirjan sekä elokuvan väkivaltaisuudesta ja kauheudesta, no sellainen Nälkäpeli on.

Itse odotan jo innolla sitä, kun Vihanliekistä ilmestyy elokuva. Sekin on sitten pakko nähdä ja ostaa. Kun minulla on aikaa voin tehdä teille Vihanliekin kirjasta arvostelun, koska sekin on jo luettu samoin Matkijanärhi. (toivottavasti tajusitte jotain arvostelusta)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti